Tusindvis af polakker er strømmet til Norge for at få arbejde. Men det bliver aldrig til mere end løse ansættelser, trods flere år i Norge. Foto: Colourbox

Polakker er de evige løsarbejdere

Kun knap hver femte polak, der bor i Norge, har vist sig i stand til at få fast job. Arbejdsgiverne mener ikke, polakker kan tænke selvstændigt og træffe beslutninger, viser undersøgelse.

Tusindvis af polakker er strømmet til Norge de seneste år, og her er de rigtig gode til at finde arbejde.

Men de job, de får, er midlertidige og usikre. Langt de fleste får aldrig andet end løse job på korte kontrakter. Det står i skarp kontrast til det norske arbejdsmarked, hvor fastansættelse er normen.

Selv blandt polakker med flere års erhvervserfaring i Norge, formår kun omkring én ud af fem at få fast arbejde.

Det viser en undersøgelse om polsk indvandring i Norge fra det uafhængige norske Institut for arbeidsliv- og velferdsforskning. Bag undersøgelsen står Jon Friberg, der forsker i sociologi.

De gør som man siger

Ligner danske forhold

Arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz, Københavns Universitet, siger, at der godt kan drages paralleller fra den norske undersøgelse til danske forhold:
- Vi har for nyligt lavet en sammenligning af polakker i Oslo og København, hvor der var slående ligheder. Måske en tendens til at polakker var lidt mere løstansatte i Oslo end i København. Men mønsteret går igen: Atypiske ansættelser i form af midlertidige jobs, vikaransættelser etc, fortæller Jens Arnholtz.

De fleste ansatte på kortfristede kontrakter i Norge er polakker. Næsten ingen nordmænd er ansat på den måde. Lønnen er ikke nødvendigvis dårlig. Men ofte ved arbejderne ikke, om de har arbejde næste uge eller måned.

- De er nødt til at arbejde hårdere end deres norske kolleger, fordi de aldrig ved, hvem der vil blive hyret til det næste projekt, siger Jon Friberg til sciencenordic.com.

Polakkerne er populære på byggepladserne. Især for deres "vilje til at arbejde hårdt uden at stille spørgsmål”. Og de gør, hvad der bliver sagt, beskriver Jon Friberg.

En selvopfyldende profeti

Men disse fordele er netop også en barriere for polakkernes videre karrierevej.  For arbejdsgiverne forklarer, at fuldtidsstillinger kræver selvstændig tænkning, evnen til at planlægge og tage beslutninger. Og de evner har polakkerne ikke, mener arbejdsgiverne.

Omvendt - når forskeren spørger de polske arbejdere, kan de ikke lide, at de ikke får lov til at sætte spørgsmålstegn ved deres arbejdsopgaver. De forklarer også, at midlertidige job og deres usikre arbejdssituation forhindrer dem i at udvikle deres færdigheder. De ønsker sig stort set alle et fast ”norsk” job, som de kalder det.

- Men den stereotype opfattelse bliver en selvopfyldende profeti. Når polakkerne er defineret som anderledes, er de nødt til at handle anderledes for at imødekomme arbejdsgivernes forventninger, forklarer Jon Friberg.


Sidst ændret: 16. Maj 2012 12:38

Fakta

90.000 polakker i Norge Polakkerne er i øjeblikket den største gruppe af indvandrere, der bor i Norge, groft anslået til 90.000. Dertil kommer en betydelig mængde af uregistrerede arbejdstagere.
Norge er ikke en EU-medlem, men er en del af det grænseløse Schengen-område, som omfatter de fleste europæiske lande. Polen blev medlem af EU og Schengen-området i 2004, og titusinder af polakker er siden flyttet til Norge.
Norges befolkning har netop rundet fem millioner. Befolkningsboomet kan delvis forklares med tilstrømningen af indvandrere fra Østeuropa og især Polen.
Kilde: Sciencenordic.com