3F og FOA vender sig mod, at Københavns Kommune vælger rengøringsleverandør med pris som vigtigste kriterium. Arkivfoto

Frygter dumping på rengøring i København

3F og FOA er bekymrede over, at Københavns Kommune går efter laveste pris i rengøringsudbud. Forvaltningen afviser risiko for dumping.

Den laveste pris. Sådan lyder det kriterium, Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning går efter, når der skal sættes navn på, hvem der overtager rengøringen i blandt andet kulturhuse og idrætsanlæg pr. 1. september.

Men det skurrer i ørerne på 3F og FOA, der har skrevet til kommunen med deres kritik. De vender sig mod ensidigt at se på pris.

- Når der står "laveste pris", vil det være dét, man konkurrerer på. Og så er der overhængende risiko for, at arbejdsmiljø, kvalitet og miljøhensyn bliver sat til side. Det bliver også sværere for medarbejderne selv at afgive et bud, da de ikke kan konkurrere på pris og elendige arbejdsforhold - men netop på kvalitet og sunde arbejdspladser, siger faglig sekretær i 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund Caja Bruhn.

Brug udbudspolitikkens muligheder

Hun henviser til, at Københavns Kommunes udbudspolitik fint åbner for, at "det økonomisk mest fordelagtige bud" i stedet kan bruges.

- Når landets største kommune går efter laveste pris, er de med til at gøre det offentlige til bannerfører for at dumpe rengøringsmarkedet, siger Caja Bruhn.

I Kultur- og Fritidsforvaltningen afviser administrerende direktør Carsten Haurum, at der skulle være frygt for at dumpe markedet via kriteriet "laveste pris".

Kører ad to spor

- Vi har gjort det yderste for at undgå det. For vi kører ad to spor. Et økonomispor og et kvalitetsspor. Og kvalitetsdelen, der også omhandler arbejdsmiljø, rengøringsmidler med mere, skal alle bydere skrive under på, at de vil leve op til. Så vi har skilt de to ting ad for at undgå, at man skriver sig ud af kvalitetsdelen med en masse elastiksprog. Og du ser ikke os hyre et sort, polsk firma. Men naturligvis nogen, der har overenskomst, siger Carsten Haurum.

Caja Bruhn mener, at forvaltningen kun går efter ét spor:

- Forvaltningen er stadig nødt til at gå efter laveste pris, når prisen er tildelingskriteriet. Man afskriver sig fra at gå efter kvalitet eller andre parametre, siger hun.


Sidst ændret: 27. April 2012 11:57

Fakta

Hvad er tildelingskriterier? Det endelige valg af leverandør skal foretages på baggrund af de tildelingskriterier, som udbyder (kommunen) har anført i udbudsmaterialet.
De tildelingskriterier, udbyderen vælger, er derfor helt centrale for udbuddet og for det endelige valg af leverandør.
Det er nemlig tildelingskriterierne, der fastlægger, hvad der skal konkurreres om, og dermed hvem der vinder opgaven.
Udbyder kan vælge mellem to overordnede kriterier for valg af leverandør:

  • Den laveste pris - her indgår man kontrakt med den tilbudsgiver, som har afgivet det billigste tilbud.
  • Det økonomisk mest fordelagtige tilbud - her sammenligner man ud over prisen også tilbuddene på en række andre kriterier, der har betydning i forhold til kontrakten.
Kilde: www.udbudsportalen.dk