Udbuddet af rengøringen i Københavns kulturhuse og idrætsanlæg er kommet i modvind. Arkivfoto: Harry Nielsen

Kritik af besparelse på rengøring i København

Københavns Kommune kan spare 10 millioner kroner ved at udbyde rengøringen i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Men besparelsen bliver nu angrebet.

En beslutning om at udbyde rengøringen i Københavns Kommunes kulturhuse og idrætsanlæg er kommet i modvind.

Et konsulentfirma har i en analyse vurderet, at et udbud vil kunne spare kommunen for cirka 10 millioner kroner. Men analysen er simpelthen for tyndbenet. Sådan lyder kritikken fra tillidsfolk.

Der er for det første aldrig lavet beregninger af, hvad rengøringen koster i dag. I dag varetages den dels af driftsassistenter og specialarbejdere, der også har mange andre opgaver i kultur- og idrætsanlæggene. Dels af rengøringsassistenter i forvaltningens særlige rengøringsenhed.

- For det andet har konsulentfirmaet ud fra egne fornemmelser og erfaringer fra seks unavngivne kommuner vurderet, at der kan opnås besparelser på 10 millioner kroner. Men hvorledes man kan sammenligne med København, har analysen ikke svar på, siger Per Jørgensen, der er fællestillidsrepræsentant for driftsassistenter og specialarbejdere i kulturhuse og idrætshaller.

Besparelse på mellem tre og fem millioner

Per Jørgensen sidder i Rådgivningspanelet, som kommunen har nedsat i forbindelse med udbuddet. Det gør Erik Hansen, teamchef for 24 kultur- og idrætsanlæg, også. Han siger:

- Ud fra hvad jeg kender til kulturhuse og idrætsanlæg, er mellem tre og fem millioner kroner i besparelse realistisk. For der vil fortsat være rengøring, vi selv skal varetage, og opgaver vi ikke kan frigøre os fra.

Han nævner idrætsanlægget Bellahøj. Her skal man - for at overholde overenskomsten og arbejdsmiljøreglerne - altid være fem ansatte for at dække åbningstiden.

- Derfor vil det – uanset det billigste rengøringsfirma – altid bedst kunne betale sig, at de ansatte gør rent noget af tiden, da vi ikke kan frigøre os fra lønomkostningerne, siger Erik Hansen.

Man kan altid diskutere tal

SF ønsker status

I SF har man bedt forvaltningen om status på sagen.

- Jeg har fuld tillid til forvaltningen. Men som politiker vil jeg gerne drages mere med ind. Jeg vil gerne se hele regnestykket bag besparelserne. Det er helt fint at spare penge. Men man kan også blive bekymret for, hvad der ligger bag, siger Neil Stenbæk Bloem, medlem af Borgerrepræsentationen.

I forhold til muligheden for besparelser forklarer administrerende direktør Carsten Haurum, Kultur- og Fritidsforvaltningen:

- Vi har fået vores revisionsselskab samt et konsulentfirma til at vurdere potentialet for besparelser. Velvidende at man altid kan diskutere tal. Men hvis flere parter uafhængigt af hinanden siger, at "på det niveau ligger potentialet", så lad os prøve det af. For os er det ikke vigtigt, at det er matematisk korrekt. Det kan vise sig, at de ti millioner ikke holder en meter, men så har vi prøvet det af.


Sidst ændret: 27. April 2012 12:08

Fakta

Tre års udbud Rengøringsudbuddets varighed er tre år med kontraktstart 1. september 2012 og med mulighed for forlængelse i op til 12 måneder.