Kommunalpolitikere er vrede over, at der næsten ikke er ansat nogen lærlinge på det største kommunale byggeprojekt i København.

Borgmester: Det er ikke godt nok

Det er uacceptabelt, at der kun er tre lærlinge ansat på Københavns største kommunale byggeprojekt. Sådan lyder reaktionen fra Beskæftigelsesborgmesteren i Købehavns Kommune.

Det er ikke i orden, at firmaerne bag det største byggeprojekt i Københavns Kommune ikke har det antal lærlinge de er forpligtet til. Det siger Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren i Københavns Kommune, Anne Mee Allerslev (R).

- Det er ikke godt nok, at der er så få lærlinge på Nordhavnsvej. Jeg har bedt min forvaltning undersøge, om entreprenørene lever op til de krav, vi har stillet om lærlinge, siger hun.

Der kommer formentlig slet ikke til at være tilknyttet flere danske struktørlærlinge på det massive betonarbejde, selvom kommunen har stillet krav om, at der skal være 27 årsværk lærlinge på byggeriet.

Det skyldes, at det polske firma Budomex netop har vundet opgaven på hovedparten af betonarbejdet, og Budomex er slet ikke godkendt til at uddanne lærlinge.

Sociale klausuler skal være for alle typer lærlinge

Det vækker harme i Enhedslisten. Beskæftigelsesordfører i Borgerrepræsentationen, Signe Færcher skuffet over, at det historisk store anlægsprojekt forbigår lærlinge.

- Vi får brug for mange faglærte struktører i fremtiden, og derfor er det vigtigt, at bruge kommunale anlægsprojekter til at uddanne struktører, siger hun.

Hun efterlyser derfor, at kommunens model for sociale klausuler bliver set efter i sømmene og justeret, så virksomheder ikke kan undgå at have lærlinge på store dele af byggeopgaverne, sådan som det er tilfældet på Nordhavnsvej.

Sociale klausuler skal forbedres

Selvom de sociale klausuler om lærlinge møder problemer, er der dog fortsat bred enighed om at fortsætte modellen.

- Vi er langt fra vores mål om at kunne give en praktikpladsgaranti, men jeg synes det sociale klausuler generelt har fået en god start, siger Anne Mee Allerslev.

Hun bakkes op af 3F.

- Sociale klausuler er en rigtig god måde at skaffe flere praktikpladser på og er med til at rykke holdninger, siger Per Christensen, forbundssekretær i 3F.


Sidst ændret: 15. Marts 2012 10:35

Fakta

Sociale klausuler i København Virksomheder, der vil udføre byggeopgaver for Københavns Kommune, skal beskæftige lærlinge. Antallet af lærlinge afhænger af, hvor stor opgaven er.
Nordhavnsvej er det største kommunale byggeprojekt i København nogensinde og koster 1,3 milliarder kroner.
Der er stillet krav om 27 årsværk lærlinge på projektet. Indtil nu har kun tre lærlinge været tilknyttet projektet.